Lijntrombose bij neonaten

Diagnostiek en behandeling

pexels-polina-tankilevitch-3873213

Bij zieke (premature) neonaten worden in toenemende mate centraal veneuze lijnen gebruikt voor monitoring, medicatie en parenterale voeding. Deze lijnen worden geplaatst in navelvenen, grote centrale venen of in de kleinere perifere venen (peripherally inserted central catheter [PICC]). Een van de complicaties van het gebruik van een lijn is het ontstaan van trombose.
In deze richtlijn wordt de diagnostiek en de behandeling van lijn-gerelateerde trombose bij neonaten besproken. 

Voor de behandeling van niet lijn-gerelateerde veneuze trombose bij neonaten, zoals neonatale niervene trombose verwijzen wij u naar de richtlijn Diagnostiek en behandeling van veneuze trombo-embolische complicaties bij kinderen tot 18 jaar.

Voor de behandeling van deze trombi worden zij  onderverdeeld in trombi in venen en trombi in het rechter atrium. Dit protocol wordt geëvalueerd in de NEOCLOT studie.

Stroomdiagram behandeling tombus in vene
Stroomdiagram behandeling tombus in rechter atrium

Deze richtlijn is opgesteld door:

Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde: Sectie Kinderhematologie, Werkgroep Pediatrische Trombose en Stroke: M. Bierings, M.H. Cnossen, N. Dors, D.M.W.M. te Loo, C.H. van Ommen (contactpersoon). F.J. Smiers, R.Y.J. Tamminga, M.A. Veening.
Sectie Neonatologie: K Bergman, CV Hulzebos, D Liem, R van Lingen, M van de Loo, E Lopriore, JJ Sol, D Vijlbrief, M Weissenbruch
Sectie Kindercardiologie: B Straver, C Schroer

Datum: 2014